Sverigesemester med barn

Sverige är ett fantastiskt land att semestra i och oavsett årstid och familjekonstellation finns här något för alla; söta och salta bad, äventyr, kultur, spännande hotell, lek och bus. Här följer tips på härliga bad och äventyr som ger pirr i magen.

Ingen semester utan bad

Vad som är landets bästa bad är upp till var och en men det finns några destinationer som lockar mer än andra.

  • Västkusten erbjuder en rad populära och vackra destinationer och badorterna är många. För den som vill lämna fastlandet räknas Hållö till en av landets bästa badöar. Här badar besökaren i salt och klart vatten och vid Marmorbassängen har man fri sikt ner till 20 meter – dock finns det klippbad runt hela ön varför man inte behöver trängas. Ön är inte det bästa alternativet för de minsta barnen, man bör vara simkunnig.
  • Norrbotten kan kännas avlägset då man tänker sommarsemester men faktum är att Pite Havsbad kan skryta med en av de högsta badtemperaturerna i landet. Här badar man vid den familjevänliga, kilometerlånga finkorniga sandstranden där det söta vattnet i Piteälven möter det salta vattnet från Bottenviken. Vid sidan av “Nordens riviera” har Norrbotten flera andra fina bad att erbjuda, bland andra Storforsen i Älvsbyn och Aldersjön i Boden.
  • Gotland erbjuder mängder av fina badplatser, från sten- och sandstränder längs kusten till vattenfyllda kalkbrott. De flesta har hört talas om “Blå lagunen” men det finns fler fina kalkbrott att välja bland – dock bör man läsa på då inte alla kalkbrott är optimala för barnfamiljen.
  • Stockholm erbjuder mängder av fina badmöjligheter. Under sommaren beger sig många lokalbor gärna ut i skärgården men den som är kvar i stan behöver inte misströsta – det finns fina bad mitt i city! Den gamla fängelseön Långholmen är perfekt för barnfamiljen.

Äventyr för barn

Ett äventyr kan vara stort, det kan vara litet. Ett äventyr kan betyda ett spännande hotell, ett bad med vattenrutschkana, en höghöjdsbana, klippklättring, ridning eller något helt annat. Det är upp till var och en.

  • High Chaparral är ett vilda västernäventyr med något för hela familjen. Vaska guld, titta på showerna, bli rånad på tåget, införskaffa en pistol och råna banken!
  • Skuleberget vid Höga Kusten bjuder på klättring för alla mellan 40 och 140 kilo. En adrenalinkick med maximal säkerhet! All utrustning finns att hyra men lederna är inte byggda för barn varför de vuxna i gruppen (en vuxen per barn) måste ta ansvar för sina minderåriga. För nybörjaren/den osäkre finns guide att hyra.
  • Kolarbyn bjuder på flera olika typer av äventyr, bland annat älg- och bäverisafari, men bara att bo på en plats utan elektricitet och rinnande vatten är en upplevelse! Sprakande eld, vacker natur, vildmark, tystnad och boende i kolarkojor. Passar äventyrslystna i alla åldrar.
  • Vildmarksritt med islandshäst erbjuds på många platser runt om i Sverige men varför inte välja ett sommaräventyr i de svenska fjällen. I Vindelfjällen erbjuds såväl korta turer om några timmar som längre turer om flera dagar.
  • Att ge sig ut på flottfärd på Klarälven kan vara det perfekta familjeäventyret. Tillsammans får familjen klura, kämpa och njuta – bara att bygga en egen flotte av rep och stockar är en utmaning.