Hur du turistar i Sveriges alla landskap

I Sverige hittas en unik upplevelse i varje landskap med landets rika historia, storslagna natur och kulturella mångfald. Trots att Sverige är ett litet land är det en dramatisk skillnad mellan de snötäckta topparna i norr till de soliga stränderna i söder. Sveriges alla landskap bjuder in till äventyr och upptäckter. Med denna guide får du en resa som blir både minnesvärd och inte minst inspirerande.

Lista över Sveriges alla landskap: Från norr till söder

Sverige är indelat i 25 landskap, var och en med sin unika karaktär och attraktioner. Längre ner i artikeln kommer en utförlig guide över hur du turistar i Sveriges alla landskap på bästa sätt och vad du inte får missa på ditt besök. Sveriges 25 landskap är:

 1. Lappland
 2. Norrbotten
 3. Västerbotten
 4. Jämtland
 5. Ångermanland
 6. Härjedalen
 7. Medelpad
 8. Hälsingland
 9. Gästrikland
 10. Dalarna
 11. Värmland
 12. Uppland
 13. Västmanland
 14. Södermanland
 15. Närke
 16. Dalsland
 17. Bohuslän
 18. Västergötland
 19. Östergötland
 20. Småland
 21. Gotland
 22. Öland
 23. Halland
 24. Blekinge
 25. Skåne

Så här turistar du i Sveriges alla landskap

Att resa som turist genom Sveriges alla landskap är att upptäcka en stor blandning av kulturer, landskap och historier. Denna guide tar dig på en djupdykning i varje landskap, med tips och rekommendationer för att göra din resa så oförglömlig och minnsevärd som möjlig. Här är vad du kan uppleva i varje landskap:

Lappland

Av alla landskap i Sverige är Lappland det största med en yta så stor att det utgör cirka en fjärdedel av hela Sverige.

Lappland är Sveriges största landskap, en plats där naturen dominerar och samiska traditioner lever kvar. Här kan du uppleva midnattssolen som lyser dygnet runt under sommarmånaderna och norrskenet som dansar över himlen på vintern. För äventyrslystna är Kungsleden en av världens mest berömda vandringsleder, sträckande sig över 440 km genom fjäll, djupa skogar och förbi traditionella samiska byar. Vintertid förvandlas Lappland till ett vinterlandskap med möjligheter till skidåkning, isfiske och hundslädeäventyr. Besökare bör inte missa att uppleva en traditionell samisk sida, där du kan lära dig om rennäringen och samernas livsstil. Ishotellet i Jukkasjärvi är ett konstverk i sig, återuppbyggt varje år med ny design och konstinstallationer helt gjorda av is och snö.

Norrbotten

I Norrbotten, beläget i norra delen av Sverige, finner besökare en blandning av arktisk natur, historiska gruvstäder och innovativ vetenskap vid Esrange Space Center. Landskapet erbjuder äventyr som ishotell, norrskensturer och vandringar på Kungsleden.

Västerbotten

Västerbotten lockar med sin kustlinje längs Bottenviken, rika kulturella traditioner och Umeå, en stad känd för sin levande kulturscen. Skogar och floder erbjuder perfekta förutsättningar för fiske, paddling och skogsvandringar.

Jämtland

Jämtland bjuder på en unik kombination av berg, djupa skogar och stora sjöar. Åre är centrum för alpin skidåkning, medan Storsjön lockar med segling och fiske. Östersund, med Jamtli, ger en fascinerande inblick i regionens historia och kultur.

Ångermanland

I landskapet Ångermanland finns rika möjligheter till kajakpaddling och båtliv.

Ångermanland är känt för Höga Kusten, en UNESCO-världsarvslista med enastående naturskönhet. Landskapet erbjuder fantastiska vandringsleder, unika geologiska formationer och rika möjligheter till kajakpaddling och båtliv.

Härjedalen

Härjedalen, känt för sina vidsträckta vildmarker, erbjuder en unik kombination av tystnad och orörd natur. Med Sveriges sydligaste fjällområde är det ett paradis för fiskare och vandrare. Sonfjället, ett av Sveriges nationalparker, är hem för en av landets största björnpopulationer. Vemdalsskalet och Funäsdalen lockar skidåkare med sina välpreparerade pister och längdskidspår. Härjedalen är ett av Sveriges alla landskap som verkligen erbjuder en tillflykt från stadens brus.

Medelpad

Medelpad, med sin fantastiska kustlinje längs Bottenviken och djupa skogar, är rik på historia och kultur. Staden Sundsvall, med sin imponerande stenstad efter den stora branden 1888, erbjuder en blandning av kultur, shopping och historia. Norra Berget i Sundsvall ger en fantastisk utsikt över staden och omgivningarna. Indalsälven och Ljungan erbjuder utmärkta möjligheter för fiske och paddling, vilket gör Medelpad till en viktig del av Sveriges turism.

Hälsingland

Hälsingland är känt för sina traditionella Hälsingegårdar, som är upptagna på UNESCO:s världsarvslista. Landskapet bjuder på en rik kulturarv, djupa skogar och ett brett utbud av utomhusaktiviteter.

Gästrikland

Gästrikland, med sin kust mot Bottenviken och rika industrihistoria, erbjuder en intressant mix av kulturella och naturliga sevärdheter. Gävle, landskapets största stad, är känt för sin stora julbock och charmiga gamla stadsdel.

Dalarna

Dalarna är essensen av svensk tradition och kultur, med sina röda stugor, Dalahästar och midsommarfiranden. Landskapet är också hem för Siljan, en av Sveriges största sjöar, och Falu Gruva, en del av landets rika gruvhistoria.

Värmland

Värmland erbjuder djupa skogar, rika vatten och en stark litterär tradition knuten till Selma Lagerlöf. Landskapet är perfekt för kanotpaddling, vandring och att utforska de många kulturella evenemangen.

Uppland

Uppland är rikt på historiska platser som Gamla Uppsala, Uppsala domkyrka och de många slotten och herrgårdarna. Landskapet erbjuder en blandning av kulturell rikedom och naturskönhet.

Västmanland

Västmanland, med sin industrihistoria och natursköna landskap, erbjuder besökare en unik mix av kultur och natur. Sala Silvergruva och Engelsbergs bruk är bara några av de historiska sevärdheterna.

Södermanland

Sörmansleden och de många slott och herrgårdar i landskapet gör Södermanland till ett populärt resmål för Sveriges natur- och kulturälskare.

Södermanland, ofta kallat Sörmland, är känt för sina slott och herrgårdar som omger Mälaren och den bördiga landsbygden. Gripsholms slott i Mariefred är en av de mest välbevarade kungliga slotten, känt för sin imponerande porträttsamling. Trosa, en idyllisk småstad vid vattnet, erbjuder pittoreska vyer och mysiga caféer. Sörmlandsleden, med sina över 1000 km vandringsleder, gör Södermanland till en ett populärt landskap för Sveriges natur- och kulturälskare.

Närke

Närke, med Örebro som dess hjärta, är känt för sitt slott beläget på en ö i Svartån. Naturreservatet Kilsbergen, kallat “Blå bergen”, erbjuder fantastiska vandringsleder och utsikter. Tiveden Nationalpark är en annan pärla med sina sägenomspunna skogar och dramatiska klippformationer.

Dalsland

Dalsland är känt som Sveriges mest sjörika landskap, en dröm för kanotister med sina klara vatten och djupa skogar. Dalslands kanal med sina slussar och akvedukten i Håverud är en teknisk bedrift och ett populärt turistmål. Naturreservatet Kroppefjäll bjuder på vacker vildmark och möjligheter till stillsamma naturupplevelser.

Bohuslän

Bohuslän, med sin storslagna kustlinje mot Skagerrak, är berömt för sina pittoreska fiskebyar som Smögen och Fjällbacka, och för sina hällristningar i Tanum, ett världsarv. Skärgården med sina tusentals öar är perfekt för segling, kajakpaddling och att njuta av färsk skaldjur. Nordens Ark är en djurpark som arbetar för att bevara hotade arter.

Västergötland

Västergötland är rikt på historia med sina många runstenar och medeltida kyrkor. Göta kanal, som sträcker sig genom landskapet, erbjuder unika upplevelser med sina slussar och vackra vyer. Skara Sommarland är en populär destination för familjer. Hornborgasjön är känt för sin årliga tran-dans, ett spektakulärt naturskådespel.

Östergötland

Östergötland erbjuder en blandning av kulturella och natursköna upplevelser, från de historiska gatorna i Linköping och Norrköping till de dramatiska vattenfallen vid Göta kanal. Vadstena slott och kloster är historiskt betydelsefulla, medan Omberg och Vättern bjuder på storslagen natur. Tåkern är en av Europas viktigaste fågelsjöar.

Småland

Småland är känt för sina djupa skogar, röda stugor, och som hem till Astrid Lindgren. Vimmerby är en destination för familjer som vill uppleva Astrid Lindgrens Värld. Glasriket, med sina många glasbruk, är centrum för svensk glaskonst. Öland, med sina unika alvarmarker och långa stränder, är ett populärt sommarresmål, även om det tekniskt sett är ett eget landskap.

Gotland

Gotland erbjuder en unik blandning av medeltida historia, dramatiska kalkstensformationer som raukarna i Fårö, och en levande kultur. Visby, med sina välbevarade ringmurar, är en UNESCO-världsarvsplats och en levande historiebok. Gotland är också känt för sina stränder, matfestivaler och den årliga medeltidsveckan.

Öland

Öland är känt för sin unika natur, från Alvarets öppna landskap till de långa sandstränderna. Borgholms slott och Solliden, den kungliga familjens sommarresidens, är populära besöksmål. Ölands Skördefest är ett höjdpunkt där lokal mat och kultur står i centrum.

Halland

Halland, beläget längs den svenska västkusten, är känt för sina långa sandstränder som lockar solbadare och surfare. Varberg med sin fästning och det anrika kallbadhuset är en populär destination. Hallandsåsen erbjuder vackra vandringsleder och utsikter.

Blekinge

Blekinge, ofta kallat “Sveriges trädgård”, erbjuder en idyllisk kustlinje med skärgård, historiska städer som Karlskrona, en UNESCO-världsarvsplats, och lummiga parker. Ronneby Brunnspark är en av Sveriges bästa parker, och skärgården är idealisk för kajakpaddling och båtliv.

Skåne

Strand och båtliv i Skåne. En dramatisk skillnad mot de snötäcka bergen i norr – Sveriges landskap bjuder på en varierande natur och upplevelse.

Skåne, med sin rika jordbruksmark, är Sveriges lantbrukscentrum och känd för sin matkultur. Landskapet erbjuder en stor variation från sandstränderna i Österlen till dramatiska klippor i Kullaberg. Malmö, Skånes största stad, är en smältdegel av kulturer och modern arkitektur, inklusive Turning Torso. Ales stenar, det mystiska stenmonument, är ett måste för besökare.

Genom att utforska Sveriges alla landskap får man en djupare förståelse för landets kulturella och naturliga mångfald. Vilket framgår av artikeln, bidrar varje landskap med sin unika charm och historia, vilket gör Sverige till en fascinerande destination för alla typer av resenärer – både nationella och internationella.