Semester ensam i Sverige

Semester på egen hand

Att semestra ensam kan av många upplevas som något obekvämt och kanske till och med pinsamt. Något man inte vill erkänna att man gör. Men faktum är att fler och fler föredrar att semestra på egen hand. Mycket på grund av att man då blir herre över sin egen tid och inte behöver ta hänsyn till någon annans behov. Det kan många gånger kännas mer avslappnande att vara ensam och att ha möjlighet att bättre utnyttja den begränsade tiden man har till sitt förfogande. Men vad gör man på egen hand? Ett tips man ofta ser på resesiter för ensamsemestrare är storstadssemester. Det är förstås optimalt att resa iväg till en storstad utomlands och försvinna i den anonymitet som bara städer kan erbjuda. Men om resekassan är begränsad eller man av någon annan anledning inte kan lämna landet, vad gör man då? Var semestrar man ensam i Sverige?

Stadssemester i Sverige

Stadssemestern är fortfarande ett alternativ även om man semestrar i Sverige. Stockholm är en av Europas vackraste och mest turistvänliga huvudstäder och bor man ute i landet kan en semester i Stockholm vara nästan som att komma utomlands. Stockholm har ett stort utbud av museer och sevärdheter som går alldeles utmärkt att besöka på egen hand. Det är en behändig stad att besöka ensam då kommunikationerna fungerar bra och det är enkelt att bara ströva omkring på stadens kajer, gator och parker. Kungliga Djurgården eller Gamla Stan är perfekta resmål som erbjuder allt från museer till mysiga restauranger och kaféer.

Vill man se något annat än Stockholm kan även Göteborg och Malmö bjuda på storstadskänsla.

Fjällsemester ensam i Sverige

Önskar man istället att komma bort från stadens puls och uppleva naturens lugn och ro finns mycket att upptäcka i vårt avlånga och glesbebyggda land. Varför inte en fjällsemester? Snöra på kängorna, packa ryggsäcken och tältet och bege dig upp på fjället. I Sverige finns utmärkta vandringsleder som erbjuder storslagna vyer och fantastiska naturupplevelser. Vem vet, kanske du stiftar bekantskap med en ren på fjälltoppen. Du kan välja på att vandra själv eller gå på guidade dagsturer. I anslutning till lederna finns fina stugor att hyra och närhet till restauranger.

Roadtrip ensam

Tycker du om att köra bil och finner det avkopplande så varför inte ta en bilsemester genom Sverige på egen hand. Du kan uppleva allt från Österlens böljande landskap, via Smålands täta skogar till fjällens vackra vyer på bara några dagar. Sveriges turistförening har ett unikt och välutbyggt nätverk av vandrarhem som erbjuder närhet till natur till en billig penning. Man bestämmer själv hur mycket man vill lägga på bekvämligheter. Är du villig att betala lite extra erbjuder de flesta vandrarhem sängkläder, frukost och städning. Med bilen når du snabbt och smidigt sevärdheterna och du bestämmer helt själv vart du vill åka.

Paddla

Att paddla är det perfekta sättet att uppleva naturen på egen hand. Ta med frystorkad mat, ett tält och förstås flytvästen så kan du upptäcka Stockholms skärgård, Bohusläns kust eller varför inte Sveriges inland. Paddla längs Dalälven och gör strandhugg för att fiska eller övernatta.

Semester ensam i Sverige

Så tveka inte att semestra ensam i Sverige i sommar. Få länder har så mycket att erbjuda för en ensamsemestrare!