Det är en upplevelse att åka tåg i Sverige!

Det finns många fördelar med att åka tåg i Sverige istället för att flyga eller åka bil. När du flyger ser du inte mycket, och när du åker bil är det nästan samma sak om det är du som har händerna på ratten. Men med tåget – här kan du få en upplevelse!

Innan pandemin kunde man sätta sig på tåget i Stockholm och åka ner till Tyskland. Du kunde göra några byten och tråckla dig själv hela vägen ner till Asien. Men det bästa av allt var att åka mellan bergsmassiven i det gamla Jugoslavien där man trodde att tåget skulle ramla av rälsen nedför stupet. Glädjande nog finns det naturupplevelser i samma klass när du åker genom Sverige! Det är dags att prova!

Vilket tåg du tar beror förstås på vad du är intresserad av och vilken destination du tänker dig. Du har möjlighet att få den bästa sightseeingturen du kan tänka dig, och första parkett! Så vilken sträcka är vackrast?

Lidköping-Mariestad

År 2018 utförde SJ en omröstning om Sveriges vackraste tågsträcka, segrade gjorde sträckan Lidköping-Mariestad (över Kinnekulle) och på andra plats kom järnvägen till Narvik. Sträckan mot Mariestad följer Vänerns sydöstra strand och man kan lugnt luta sig tillbaka och beskåda utsikten. Man åker genom den vackra naturen och inte i ett tätt trafikerat område. Träden hänger som tunnlar rakt över spåret på vissa ställen, vilket förstås är enklare att se från lokförarens plats.

Kiruna-Narvik

Tåget mellan Kiruna och Narvik känns mycket speciellt. Det finns en magisk känsla i att kliva på och åka ut i ett landskap som känns nästan som världens ände – detta är väldigt annorlunda. Du möter vidsträckta vyer, kraftfulla landskap och berg som sträcker sig mot himlen långt borta. Du ser den klassiska, välkända bergsformationen Lapporten med de två massiva fjällen sida vid sida som öppnar sig likt en portal i mitten. Du känner dig liten när tåget rusar i riktning mot dem, och du känner på något vis aktning för detta märkliga landskap.

Östersund-Trondheim

Landskapet från Åre invid norska gränsen och ner mot Trondheim är otroligt vackert, även om sista delen är i Norge. Du kan åka Meråkersbanan från Östersund hela vägen till Trondheim, de vackra vyerna möter dig redan på ingång mot VM-skidorten Åre. Åreskutans maffiga konturer sticker upp mot himlen majestätiskt över allting annat. Den syns på långt håll och när du kommer in i dalgången vid sjön där Åre är beläget sitter du mitt i den vackra naturen. Och det blir inte sämre på väg mot gränsen!

Göteborg-Halmstad

Om du tänker dig att semestra mer söderut kan Västkustbanan vara ett bra tips. Den går en bit in i landet men följer Hallands kust från Göteborg, via Varberg och till Halmstad. Det är en trevlig rutt med flera möjligheter till vackra havsvyer, speciellt då i Varberg när resan går längs med havet och man kan se den dramatiska kusten och Varbergs fästning på Wardbergs klipphöjd. Klippan har existerat sedan urminnes tider, långt innan staden Varberg fanns. Det var en perfekt plats att tända eldar för att varna fiendebåtar från att närma sig land. På 1200-talet byggdes en borg på klippan.

Så frågan är: vad vill du uppleva?
Det finns ingen bättre sightseeing än en tågresa!